Let’s show / neuromarketing

Neuromarketing

KENNISARTIKEL door Patrick Wessels

Neemt neuromarketing het over en ben je als consument overgeleverd aan de koopknoppen die slimme marketeers indrukken? Welke mogelijkheden heb je als merk om met psychologisch slimme marketing in het brein te lobbyen voor meer loyaliteit?

Perceptual Fluency
Verbondenheid is één van de drie geluksmotivators voor het brein. Consumenten horen graag ergens bij. De verbondenheid met gelijkgestemden maakt gelukkiger, dankzij de mogelijkheid om ervaringen te delen. En door de rust te ervaren van een goede en vertrouwde keuze, omdat het goed voelt met anderen om ons heen die dezelfde beslissingen nemen. Tegelijkertijd gaat het brein niet zomaar overal in mee. En reserveren consumenten hun loyaliteit voor vrienden, producten en merken die ongemerkt langs de anti-marketingradar komen. Door niet te veel wrijving te creëren, op het moment dat het brein de boodschap moet verwerken. Het is een extreem fijngevoelig proces, waarvan neuromarketeers milliseconden in verwerkingstijd aanmerken als problematische verschillen die tot heel andere gevolgen kunnen leiden. Pas als het brein perceptual fluency ervaart opent zich de weg naar een gevoel van verbondenheid. Dankzij communicatie die de consument begrijpt, waardeert en meteen in een bredere context kan plaatsen. Er ontstaat een vorm van flow die rustig garandeert dat het goedkomt.

Sympathie en loyaliteit
Neuromarketing is niet eng. Consumenten ervaren het (als het goed wordt toegepast) juist als volkomen veilig. Dankzij communicatie die sympathie opwekt, als belangrijke bron van vertrouwen en voor meer perceptuele vloeiendheid. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van de juiste woorden, termen en voordelen, die precies aansluiten bij de persoonlijkheid van de consument.

Kennisartikel – oktober 2020

Laat je verder inspireren

  • DE KUNST VAN HET ONTVANGEN

    Het geven en ontvangen van een cadeau kan een krachtig en emotioneel moment zijn…

  • DE KRACHT VAN EEN GOED CONCEPT

    Unieke geschenken bestaan niet, maar…

  • GAME OVER!

    Een krachtig instrument om de aandacht te trekken en te behouden is gamification en AR.