LET’S SHOW / STORYTELLING

STORYTELLING

AANSPREKEN MET EMOTIE

Het gebruik van storytelling op social media is een krachtige en effectieve strategie om de aandacht van het publiek te trekken en een blijvende indruk achter te laten. In de wereld van moderne technologie en laag concentratievermogen vormt storytelling een waardevol hulpmiddel om een emotionele connectie met je doelgroep tot stand te brengen. Bij B2C ligt de nadruk vaak op het aanspreken van de emoties van de consument. Terwijl bij B2B de focus meer ligt op rationele aspecten van de aankoopbeslissing. 

Laat je verder inspireren

De impact van verhalen

5 aspecten die een belangrijke rol spelen bij storytelling:

1. AUTHENTICITEIT
Een van de belangrijkste aspecten van succesvolle storytelling op sociale media is authenticiteit. Mensen willen zich kunnen verbinden met echte verhalen, persoonlijke ervaringen en emoties. Merken en bedrijven die een eerlijk en oprecht verhaal vertellen, hebben vaak een betere kans om loyale volgers te krijgen. Dit betekent niet dat elk verhaal een ‘happy ending’ moet hebben; integendeel, het delen van uitdagingen en tegenslagen kan juist empathie en begrip creëren.

2. INTERACTIVITEIT

Interactiviteit is ook een belangrijk onderdeel van moderne storytelling op social media. Gebruikers willen betrokken worden en een actieve rol spelen in het verhaal. Polls, Q&A’s en live-sessies zijn enkele manieren waarop merken de betrokkenheid kunnen vergroten en een echte dialoog kunnen creëren met hun volgers.

3. COMPLEXITEIT 

Op het gebied van complexiteit zit er een verschil tussen B2C en B2B. B2C-producten en -diensten zijn vaak eenvoudiger en begrijpelijker voor de consument. De verhalen kunnen zich richten op het tonen van het gebruiksgemak, de voordelen en hoe het product of de dienst in het dagelijks leven van de consument past.

Marketing rondom B2B-producten en -diensten is complexer. Ze kunnen technisch geavanceerder zijn of specifieke zakelijke vereisten hebben. Het verhaal moet de meerwaarde voor het bedrijf aantonen, uitleggen hoe het product of de dienst in de bedrijfsprocessen past en hoe het zakelijke resultaten kan verbeteren.

4. GEBRUIKERS GEGENEREERDE CONTENT

Tot slot moeten we de kracht van gebruikers gegenereerde content (UGC) niet onderschatten als het gaat om storytelling. Het delen van verhalen en ervaringen van echte klanten of volgers kan niet alleen geloofwaardigheid toevoegen, maar ook een gevoel van gemeenschap en verbondenheid creëren.

5. VOORDELEN VOOR JOU!

Door een verhaal te vertellen dat interessant is voor de potentiële klant, zal de linkerhersenhelft van deze potentiële klanten actief worden. Deze hersenhelft zorgt voor een geluksgevoel, waardoor mensen een positievere houding krijgen ten opzichte van jouw organisatie. En wanneer iemand een positieve houding ontwikkelt ten opzichte van een organisatie, dan is de kans groter dat prospects loyale klanten worden – en zullen blijven!

HOE PAST LOYALTY MAKERS STORYTELLING TOE?

Wij maken steeds meer gebruik van onze eigen medewerkers om verhalen over te brengen op social media. Via video’s leggen wij uit wie wij zijn en wat wij doen. Door de inzet van eigen medewerkers willen wij de verbinding met de volger verhogen. Met een kleine knipoog willen wij onze volgers inspireren en informeren. Bijvoorbeeld door de volger op een grappige manier al voor de zomer bewust te maken van eindejaarsgeschenken, met in de hoofdrol: onze eigen loyalty makkers.

Storytelling gaat dus niet alleen over het beïnvloeden van een persoon, maar vooral ook over emoties.