LET’S SHOW / DUURZAAMHEID MAAKT KLANTEN LOYALER

DUURZAAMHEID MAAKT KLANTEN LOYALER

KLANTRELATIE

Gelukkig raakt het bedrijfsleven steeds meer overtuigd dat je meer uit bestaande klanten kunt halen in plaats van continu nieuwe prospects na te jagen. Uit onderzoek blijkt dat nieuwe klanten werven tot vijf keer meer kan kosten dan huidige klanten te behouden, terwijl huidige klanten na drie jaar klant zijn tot twee derde meer uitgeven.

Waar voorheen prijs-kwaliteit voorop stond wordt er tegenwoordig meer de nadruk gelegd op de kernwaarde duurzaam. Met duurzaamheid kan je de klantrelatie op- en uitbouwen. 

Bij een klantrelatie is de gunfactor het belangrijkst. U probeert een plekje in iemands hoofd te veroveren. Om sympathie te krijgen wordt duurzaamheid meer en meer gewaardeerd. Inmiddels houdt 2/3 van de consument rekening met duurzaamheid en wilt bijna de helft meer betalen voor een duurzaam product. Zelfs een derde van die groep wil tot 25% meer betalen voor een product. De verwachting is dat dit percentage steeds hoger zal worden.

Momenteel keren klanten terug op basis van kwaliteit, maar op nummer twee staat inmiddels duurzaamheid. De verwachting is dat de duurzaamheid customer experience belangrijker wordt dan de prijs-kwaliteit verhouding.  Meer dan twee derde van de consument is loyaal aan een merk als het merk dezelfde emotionele waarden delen. Als jouw merk zorgt dat je hierop inspeelt met duurzaamheid in je productenaanbod en het een kernwaarde is van je bedrijf/merk, dan kom je top of mind en wordt zeker de moderne consument loyaler aan jouw merk. 

Als een bedrijf inspeelt op duurzaamheid door het op te nemen in het DNA van het bedrijf zorg je dat de doelgroep sympathie houdt bij jouw bedrijf en/of merk. Eenmalig gebruik van plastic heeft een hoog irritatie factor. Het vervangen van de plastic rietjes door hoogwaardige papieren rietjes is een voorbeeld zoals hierop bewust ingespeeld wordt. Voorop staat dat het beter voor het milieu is en het past bij de toewijding van de klant om plastic voor eenmalig verbruik zoveel mogelijk te vermijden. Als je als merk zorgt dat je past bij de persoonlijke waarden van een klant dan helpt dat om de klantrelatie te verlengen. Het zorgt er zelfs voor dat de consument het aanbeveelt bij zijn of haar netwerk. Als je iemand echt raakt, dan zal meer dan 70% van je klanten deze ervaringen delen met minimaal zes mensen. Zorg dat je als bedrijf sociaal bewijs levert en daarmee zorg je automatisch voor meer klantaanbevelingen. Een onderbouwing wekt vertrouwen en dit zorgt aantoonbaar dat mensen het aan anderen kenbaar willen maken. Zowel je product als diensten kan je de onderbouwing gebruiken, maar denk eens aan een bezorger in de stad die je pakket fietsend langsbrengt. Als je bewust met je last mile acteert, helpt dit bij de totale beeldvorming. Het is immers het enige persoonlijke moment dat je de consument fysiek ontmoet. Niet voor niets zorgt Cool Blue dat er met een persoonlijk glimlach, liefst met de bakfiets bij je thuis bezorgd wordt. Dit versterkt het imago van het bedrijf en geeft aan dat ze duurzaamheid serieus nemen. 

Kortom, je kunt stellen dat als een bedrijf milieubewust als kernwaarde opneemt en daarop acteert je niet alleen op korte, maar vooral op langere termijn klantenloyaliteit realiseert. 

Kennisartikel – juni 2022

Laat je verder inspireren

  • L-STORE

    Wil jij meer betrokkenheid creëren onder medewerkers en/of klanten?

  • MAAK GEBRUIK VAN WKR

    Pak de verruiming van WKR voordeel dit jaar nog. Vanaf 1 januari veranderen de regels om jouw medewerkers…

  • ARJAN KOK

    Als wij zeggen dat we persoonlijk zijn, dan zijn we dat ook. In dit interview geeft Arjan Kok zich letterlijk bloot en vertelt je alles over o.a. loyaliteit en wat dat voor klant betekent…