Let’s show / de kunst van creativiteit

De kunst van creativiteit

KENNISARTIKEL door Patrick Wessels

Doelgerichte sessies om de creativiteit te bevorderen en daarmee te komen tot baanbrekende ideeën blijkt achterhaald en juist contraproductief te zijn. Hoe het dan wel werkt legt Mathijs Baas graag uit

Universitair Docent in Arbeids- en Organisatiepsycholoog aan de UVA Matthijs Baas legt dit overtuigend en bovendien wetenschappelijk uit in: hoe word je creatief? De beste ideeën ontstaan niet in alle rust als je eenmaal op vakantie (in eigen land natuurlijk) bent. Net na de vakantie is het moment om te pieken, als iedereen de energie weer heeft om daar actief mee aan de slag te gaan. Vanuit blijdschap en enthousiasme, in plaats van ontspanning en kalmte. Voor een brainstorm met originele, bruikbare én geschikte ideeën, helemaal in lijn met Teresa Amabile’s originele wetenschappelijke definitie van creativiteit. De beste ideeën ontstaan juist uit flexibiliteit en persistentie.

Vanuit betrokkenheid en een taakgerichte aanpak. Tijdens individuele brainstorms die veel productiever zijn dan in een groep. Om pas daarna bij elkaar te komen en de beste ideeën verder uit te werken. Dus eerst even in-the-box en binnen duidelijke kaders, voor creatieve ideeën die zowel origineel, bruikbaar als daadwerkelijk geschikt zijn.

Kennisartikel – juni 2020

Laat je verder inspireren

  • DE KUNST VAN HET ONTVANGEN

    Het geven en ontvangen van een cadeau kan een krachtig en emotioneel moment zijn…

  • DE KRACHT VAN EEN GOED CONCEPT

    Unieke geschenken bestaan niet, maar…

  • GAME OVER!

    Een krachtig instrument om de aandacht te trekken en te behouden is gamification en AR.